Winterbanden op stuuras vrachtwagen in Duitsland verplicht

Vanaf medio 2020 verplicht Duitsland dat de stuurassen van vrachtwagens zijn voorzien van winterbanden gedurende winterse omstandigheden. Op dit moment is het alleen verplicht om op de aandrijfassen winterbanden gemonteerd te hebben. Officieel moet dit voorstel van de Duitse Bondsraad nog goedgekeurd worden door de Duitse Bondsregering maar dat lijkt slechts een formaliteit.

Verplichting voor diverse klassen

Deze verplichting zal in 2020 gelden voor de volgende voertuigklassen;

  • M2, bussen en touringcars die gebruikt worden voor personenvervoer met meer dan 8 zitplaatsen en met een maximale massa tot 5 ton
  • N2, vrachtwagens die worden gebruikt voor goederenvervoer met een maximale massa tussen 3,5 ton en 12 ton
  • M3, bussen en touringcars die gebruikt worden voor personenvervoer met meer dan 8 zitplaatsen en met een maximale massa boven de 5 ton
  • N3, vrachtwagens die worden gebruikt voor goederenvervoer met een maximale massa boven de 12 ton

Op dit moment loopt er echter nog een grootschalig onderzoek naar en of er mogelijk consequenties zijn wanneer 1,2 miljoen vrachtwagens op alle assen winterbanden gemonteerd hebben. Wanneer uit het onderzoek van BASt (Bundes Anstalt für Strassenwesen) positieve resultaten komen, is het zelfs mogelijk dat deze verplichten ten aanzien van winterbanden voor vrachtwagens eerder ingevoerd zal worden.

Wat kan dit voor u betekenen?

Rijdt u zelf internationaal of heeft u een wagenpark die hiervoor ingezet wordt? Dan dient u tijdig rekening te houden met de aanschaf van winterbanden op stuuras en aandrijfas voor vrachtwagens. Wil u meer informatie hierover? Neem dan contact met ons op middels tel. +31(0) 620 363.


Informatie aanvragen

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.