Vrachtwagenbanden in slechte staat zorgen voor toename verkeersproblemen

Een flinke toename in het aantal ongelukken en veel pechgevallen op de snelweg , dat is wat er uit de cijfers van STIMVA (Stichting Incident Management Vrachtauto’s) geconcludeerd kan worden. De gemeten data heeft alleen betrekking op gevallen waarbij een vrachtwagen betrokken is geweest en waarbij er in veel gevallen geconstateerd is dat de oorzaak te verwijten was aan slecht onderhoud aan onder andere de banden.

40% meer verkeersongevallen met vrachtwagens

In 2017 is het aantal verkeersincidenten in Nederland met vrachtwagens ruim 40% gestegen ten opzichte van het jaar daar voor, met een totaal van 5.762 incidentregistraties. Een korte opsomming;

  • Ruim 4.000 vrachtauto’s zijn gestrand met pech
  • Bijna 1.500 vrachtauto’s zijn in 2017 betrokken geweest bij een ongeval
  • Resterend aantal kan worden relateert aan afgevallen lading en onbekende meldingen

Lees het hele jaarrapport van STIMVA

Opvallend is dat vooral rond de ochtend- en avondspits het verkeer het moet ontgelden wat betreft incidenten met vrachtauto’s.

Oorzaak gestrande vrachtauto’s

Uit hetzelfde rapport van Stichting Incident Management Vrachtauto’s blijkt dat ruim 37% van de gestrande vrachtauto’s aan de kant van de weg stonden met bandenpech. Slecht gerepareerde of het niet tijdig vervangen van vrachtwagenbanden kan leiden tot een klapband of zelfs gevaarlijke situaties. Ook te zachte banden kan voor flinke schade zorgen.

Ander opvallend feit uit het rapport van STIMVA geeft aan dat voornamelijk Nederlandse vrachtwagenchauffeurs betrokken zijn bij de verkeersincidenten. Op de tweede plaats staan de Poolse vrachtwagenchauffeurs, en op plek 3 en 4 respectievelijk Duitse en Roemeense.

Goede service en onderhoud voorkomt een hoop

Het veelvuldig optrekken en remmen zorgt ervoor dat de banden van een vrachtwagen veel te verduren krijgt. Daarnaast heeft een te lage bandenspanning niet alleen een negatieve invloed op het rijgedrag, ook het brandstofverbruik zal aanzienlijk toenemen en zullen de banden en remmen zwaar onderhevig zijn aan slijtage. Daarnaast is met pech langs de weg komen te staan natuurlijk nooit leuk.

Wist u dat u bij Mijnheer Truck Banden terecht kunt voor service en onderhoud?

Naar Service & Onderhoud

Daarnaast verlenen wij ook pechservice, in zowel in binnen- en buitenland!


Informatie aanvragen

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.