Truckbanden; bandenspanning en brandstofverbruik

Wist u dat de toepassing van de juiste truckbanden en een correcte bandenspanning niet alleen zorgen voor veilig transport maar ook kunnen leiden tot een vermindert brandstofverbruik? Hiermee kunt u dus een positieve bijdrage leveren aan het milieu! Banden met een lagere rolweerstand zorgen namelijk voor minder CO2 uitstoot en worden minder zwaar belast door een betere wegligging waardoor ze een langere levensduur hebben.

Invloed van bandenspanning op vrachtwagenbanden

Hoe bepaalt u nu de juiste bandenspanning van uw vrachtwagenbanden zodat uw brandstofverbruik zo efficiënt mogelijk is? Volgens een onderzoek van TNO zorgt namelijk een onderspanning van 20% van uw banden voor maar liefst 4% meer brandstofverbruik! Hieronder enkele tips om dit te voorkomen.

  • Controleer alle banden en velgen elke 3 weken van uw vrachtwagen.
    Beschadigde ventielen, verroeste velgen of geperforeerde banden kunnen zorgen voor een verminderde bandenspanning of zelfs een klapband. Bij een verminderde bandenspanning neemt uiteraard de rolweerstand en dus het brandstofverbruik enorm toe.
  • De bandenspanning van uw truckbanden dient u optimaal te houden.
    De ideale spanning regelt  u aan de hand van de loadindex en de snelheidsindex. De loadindex geeft aan wat het maximale draagvermogen van een truckband is en de snelheidsindex geeft aan wat de aanbevolen toelaatbare maximumsnelheid van de vrachtwagen is. De loadindex en snelheidsindex vindt u terug op de zijkant van de vrachtwagenband.
  • Zorg ervoor dat uw vrachtwagen juist beladen is.
    Te zwaar beladen of een onjuiste verdeling van het transport zorgt voor een inefficiënte rolweerstand wat weer kan leiden tot slijtage en extra brandstofverbruik.

In de illustratie kunt u zien wat een juiste of onjuiste bandenspanning voor invloed heeft op het loopvlak en schouders van de truckband. De rode kleur geeft aan waar extra belast wordt.

Truckbanden voor verminderd brandstofverbruik

Hoe kunt u er zelf voor zorgen dat, naast de juiste bandenspanning, de truckbanden zorgen voor een verminderd brandstofverbruik? Door uiteraard de juiste type banden te gebruiken!
Wij adviseren onze klanten namelijk op het gebied van vrachtwagenbanden voor 4 soorten sectoren van transport, namelijk Bouw & Civielinternationaal transportregionaal transport en stedelijk vervoer.

Meer weten

Wilt u graag weten welke truckbanden zorgen voor verminderd brandstofverbruik of wilt u graag meer weten wat wij voor u kunnen betekenen bij de aanschaf van nieuwe truckbanden? Neemt u dan contact met ons op middels +31(0) 620 363 456 of vul het formulier in zodat wij een afspraak met u kunnen maken.

Informatie aanvragen

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.