Bandenlabel vrachtwagenbanden

Het Europees Parlement heeft sinds eind 2012 het hanteren van een bandenlabel voor nieuwe vrachtwagenbanden verplicht gesteld. Op het bandenlabel moet het volgende vermeld staan;

  • Brandstofefficiëntie
  • Grip op nat wegdek
  • Extern afrolgeluid

Wat op dit moment nog niet vermeld wordt op het bandenlabel zijn bijvoorbeeld de prestaties bij aquaplanning en remmen op een droog wegdek. Doel van het hanteren van een bandenlabel is om de consument bewust te maken van milieu- en veiligheidsaspecten van vrachtwagenbanden tijdens het aanschaffen ervan en deze met elkaar te vergelijken om een bewuste aankoopbeslissing te maken.

Brandstofefficiëntie

De motor van een vrachtwagen moet vermogen genereren om de rolweerstand van de banden te overwinnen zodat het voertuig in beweging komt en blijft. Het opwekken hiervan kost uiteraard brandstof. Op het bandenlabel worden de klassen aangegeven van A t/m G, waarbij klasse A uiteraard de minste weerstand heeft en daarmee minder brandstof verbruikt. Wanneer een vrachtwagen volledig is uitgerust met banden van klasse A, dan zal deze 15% minder brandstof verbruiken dan wanneer een vrachtwagen is uitgerust met banden uit klasse F!

Grip op nat wegdek

De wegligging van een vrachtwagenband hangt niet alleen af van het feit hoe de lading is verdeeld, de juiste bandenspanning en het rijgedrag van de chauffeur maar zeker ook de grip op het wegdek tijdens het afremmen. De prestatiecriteria “Grip op nat wegdek” geeft in diverse klassen aan welke vrachtwagenband de kortste remweg heeft bij een rijsnelheid van 80 km per uur op een nat wegdek. Wanneer een vrachtwagen volledig is voorzien met klasse A banden, kan het verschil met de remweg oplopen tot wel 22,5 meter ten opzichte van een vrachtwagen voorzien met klasse F banden.

Extern afrolgeluid

Het extern afrolgeluid is wat men hoort wanneer een vrachtwagen rijd en het geluid wat de banden vervolgens produceren tijdens het rollen. 3 golven geven hoog geluidsniveau aan wat nog wel in lijn is met de EU-regelgeving. 2 golven betekent een gemiddeld geluidsniveau en 1 golf een laag geluidsniveau. Hoe stiller de vrachtwagenband, hoe minder golven er vermeld zijn.

Wat is de beste klasse vrachtwagenband?

Dit is afhankelijk van de diverse factoren die voor u belangrijk zijn, bijvoorbeeld wat is uw budget en wat zijn uw voorkeuren ten aanzien van wegligging? Om de juiste keuze te maken bij het aanschaffen van vrachtwagenbanden kan de bandenlabel u op weg helpen. Uiteraard kunnen wij u ook adviseren. Graag nemen wij de mogelijkheden met u door in een persoonlijk gesprek.

Wij zijn te bereiken op tel. +31(0) 620 363 456 of laat uw gegevens achter in onderstaand formulier.

Informatie aanvragen

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.