Nieuw bandenlabel verwacht in 2020

De vereniging van rubber- en bandenfabrikanten, de ETRMA, geeft aan dat er medio 2020 een nieuw bandenlabel gehanteerd gaat worden. Het nieuwe label komt ter vervanging van het huidige label welke dateert van 2009 en is mede bepaalt door het Europees Parlement en heeft als doel de consument nog duidelijker te voorzien van informatie. Hierdoor kan de afnemer een bewustere keuze maken bij de aanschaf van nieuwe banden.

Oorsprong bandenlabel

In Europa is het toepassen van een bandenlabel op nieuwe banden vanaf 2012 verplicht waarop de brandstofefficiëntie, grip op nat wegdek en extern afrolgeluid vermeld moet staan. Bandenleveranciers en groothandels van banden voor o.a. personenauto’s en vrachtwagens zijn hierdoor wettelijk verplicht om een bandenlabelsticker op elk verkochte band te plakken. Beide partijen kunnen hierdoor goed onderscheiden hoe veilig een band is, voor welke (weers)omstandigheden een band geschikt is en van welke kwaliteit.

Het nieuwe label vanaf 2020

De snelheid van innovatie en productie van onder andere vrachtwagenbanden vraagt om continue juiste informatieverstrekking aan wagenparkbeheerders en eindgebruikers. Ook het Europees Parlement geeft aan dat er nieuwe regels gehanteerd moeten worden omtrent bandenlabels voor zware voertuigen. Voorstellen die er nu liggen en mogelijk al per 2020 te gaan hanteren voor bandenlabels zijn;

  • Vermelden van sneeuwvlok- of ijspegellogo betreft de bandprestaties bij sneeuw en/of ijs
  • Bij fysieke én online verkopen van banden dient er ten alle tijden een bandenlabel verstrekt te worden
  • Een QR-code op de bandenlabel vermelden om op elk gewenst moment de informatie te kunnen raadplegen
  • Het vermelden van aantal kilometers en slijtage van de banden (levensduur)

Bandenlabels op onze banden

Uiteraard zijn alle door ons geleverde nieuwe vrachtwagen-, trailer en truckbanden voorzien van een actueel bandenlabel.

Bekijk ook;

Bandenlabel vrachtwagenbanden


Informatie aanvragen

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.