Europees bandenlabel voor vrachtwagenbanden niet altijd nauwkeurig

De product informatie die op een Europees bandenlabel van truckbanden staat is niet altijd accuraat. Een onderzoek, dat is uitgevoerd door de Duitse branche organisatie voor de rubberindustrie en marktautoriteiten, heeft dit aan het licht gebracht. Het blijkt dat maar liefst twintig procent van de onderzochte truck- en trailerbanden een minder goede rolweerstand heeft als vermeld op het label, hierdoor wordt er dus meer brandstof verbruikt dan verwacht.

Bandenlabel verplicht

Sinds 2012 is het Europees bandenlabel verplicht voor alle nieuwe voertuigbanden
(richtlijn 1222/2009/EG). Het label op de band informeert over de prestaties van een band op een nat wegdek en hoe brandstofeffici├źnt de band is. Daarnaast geeft het label informatie over de geluidproductie van de band. Het EU-label heeft als doel banden inkopers te helpen met hun aankoop. En hen te stimuleren truckbanden te kopen die zuiniger, veiliger en stiller zijn.
De bandenfabrikanten worden hierdoor aangemoedigd de specifieke bandenparameters te optimaliseren.

Steekproef van de WDK met verrassende resultaten

De WDK heeft een steekproef gedaan, samen met een aantal andere organisaties, in het huidige truckbanden aanbod. Hiervoor werd een selectie gemaakt van 31 banden.
Er werd voor gezorgd dat banden uit alle prijsklassen en van zoveel mogelijk verschillende bandenfabrikanten waren vertegenwoordigd. Voor de WDK was belangrijk dat 40 procent van de banden uit de test afkomstig zijn van fabrikanten die bij de WDK horen.
Een eerste steekproef van WDK gaf aan dat negen banden, uit de selectie van 31 banden, niet voldeden aan de efficiencyklasse zoals door de fabrikant was aangegeven. De WDK liet de banden daarna nogmaals testen, deze keer door alom gerespecteerde en hoog aangeschreven bureaus met uitgebreide testfaciliteiten.

Tijdens deze grondige inspectie werden de banden getest in overeenstemming met de wettelijke eisen en voorschriften.
Voor zes truckbanden werd het onjuiste resultaat van de eerste test inderdaad bevestigd.
De WDK, die de exacte resultaten van de test niet heeft gepubliceerd, heeft passende maatregelen genomen tegen de betreffende fabrikanten. De onderzoekskosten worden op de fabrikanten verhaald die deze onjuiste informatie hebben verstrekt. Ook is hen gevraagd de informatie op het Europees label en in hun externe communicatie te wijzigen.

De bandenlabels op onze banden

Wij hebben samenwerkingen met alleen maar gerenommeerde merken. De bandenlabels die op de door ons geleverde banden zitten, worden gecontroleerd en voldoen aan de EU-richtlijnen.

Lees meer over bandenlabels


Informatie aanvragen

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.