EU hanteert vanaf 2020 nieuwe regels omtrent bandenlabels

Onlangs heeft de EC, de Europese Commissie, goedkeuring gegeven op voorstellen van de EU om nieuwe regels te hanteren omtrent bandenlabels voor zware voertuigen. Deze labels zullen extra informatie vermelden betreft de bandprestaties bij sneeuw en ijs. Met ingang vanaf januari 2020 worden leveranciers van vrachtwagenbanden, zowel online als fysiek, verplicht om te allen tijde deze bandenlabels te vermelden.

Bandenlabels voor zware voertuigen

Sinds 2012 worden er bandenlabels toegepast op banden voor personenauto’s en lichte vrachtwagens. In 2020 zal er ook op truckbanden en banden voor zware voertuigen zoals touringcars en wielladers een bandenlabel gehanteerd moeten worden. Deze labels verschaffen niet alleen informatie omtrent de brandstofefficiëntie, grip op een nat wegdek en het extern afrolgeluid maar ook de prestaties van een band bij ijs of sneeuw. Doel van het hanteren van een dergelijk label is om de gebruiker bewust te maken van de veiligheids- en milieuaspecten van een band.

Meten van slijtage

Op dit moment worden er diverse testen en proeven ontwikkeld om het aantal kilometers en de slijtage van de banden te kunnen meten. De Europese Commissie zou deze gegevens in de toekomst namelijk ook graag willen vermelden op de bandenlabels. Of deze data al beschikbaar is in 2020 is nog maar de vraag.

Invloed bij aanschaf nieuwe banden

Wagenparkbeheerders en consumenten kunnen in de toekomst een bewustere keuze maken bij de aanschaf van nieuwe banden voor vrachtwagens. Niet alleen is uw te besteden budget van belang, ook de kwaliteit van de band én de wegligging spelen een belangrijke rol bij de aanschaf. Een uitgebreide bandenlabel voor zware voertuigen kan u hierbij helpen.

Uiteraard kunnen wij u ook adviseren. Graag nemen wij de mogelijkheden met u door in een persoonlijk gesprek.

Contact opnemen


Informatie aanvragen

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.